Select Page

Fredag

28. april.

Tema: Bibliotekerne understøtter Internationalt fokus

Verdensmål 16 og 17.

Formiddag 

Generelt er børnesporet ikke hæftet op på de enkelte temaer, men kan laves når det bedst passer ind i løbet af ugen.

Aktivitet 1 verdensborgerpasset – Verdensmål for de små

Vi kan alle sammen gøre verden lidt bedre – hver dag! Den oplevelse skal de små børn også have. Derfor finder I her sjove udfordringer i børnehøjde til alle FN’s Verdensmål. Man kan for eksempel bygge en opfindelse, måle badevandet – eller hvad med at give krible krable dyrene et solbad? Udfordringerne er lagt tilrette, så de kan bruges derhjemme eller i børnehaven. De tager alle udgangspunkt i barnets umiddelbare og sanselige tilgang til verden og vil give børnene handlekompetence på deres eget niveau – at hjælpe en regnorm over fortovet er også en indsats!

Verdens­borger­passet – Hent det flotte verdens­borger­pas gratis på biblioteket og sæt kryds, hver gang I har arbejdet med et mål – udfordringerne finder I ved at klikke på et verdensmål her på siden.

Aktivitet 2 DR/Ramasjang redder sommerfugle (og andre dyr)

Ramasjang redder… Ramasjang redder sommerfuglene går i luften uge 13 – både på DRTV og DR skole DR Spire. Det undersøges pt om det er muligt at samle de forskellige elementer i en pakke, som der har været tidligere. Evt. lave en printvenlig plakat i A3, som samler de tidligere års ramasjang redder. Her tænkes der også i kreativlegestationer.

Lokalt: Her kan man bruge læringssiderne fra DR til inspiration/workshop for børn, institutioner, skoler mv. Der er både Ramasjang redder Pindsvin, frøer, fugle, bier og om lidt sommerfugle.

Der arbejdes på at få et fysisk brætspil om Ramasjang redder… ud til alle biblioteker som er tilmeldt UGE17 som er henvendt til de 6-10- årige.

Aktivitet 3 Min verden min stemme

ULTRA:NYT… Vi kan skrive en pressemeddelelse til ULTRA NYT og deres redaktør, hvorefter de vurder om det er noget de vil formidle. Muligvis mulighed for at genaktiver ULTRA serien: ”Min verden – min stemme”, som handler om at give børn og unge en stemme og vide at deres stemme har en betydning. I serien/programmet stiller man børnene/de unge spørgsmålet om; ”hvis du kunne bestemme – hvilke tre emner vil du have fokus på?”

Der er lavet UV materiale – til Min verden – min stemme”

Lokalt: Man kan tilmelde sig Ultra panel og modtage spørgsmål.

Aktivitet 4 Arter

UGE17: Vi er i dialog med Statens Naturhistoriske Museum og det Kgl. Bibliotek omkring deres Citizens science projekt ”Danmark udforsker forår og arter”, der vil komme PR materiale omkring 1. marts som vil kunne hentes på centralbibliotek.dk og der vil blive produceret BPIer. Der findes allerede en hjemmeside arter.dk + en APP.

Arter er et fællesskab, hvor alle kan hjælpe med at finde, registrere og bestemme arter. Man kan samtidig få inspiration til naturoplevelser og viden om Danmarks artsrigdom.

Lokalt: Med udgangspunkt i hjemmesiden eller APPen kan man organisere udflugter/gåture hvor man samler arter ind, evt. kombineret med den lokale naturvejleder eller lign.

Aktivitet 5 Små Klimamonstre

Kunne I tænke jer at få besøg af Birk og de andre små klimamonstre?
Små Klimamonstre tilbyder inspiration og læring for de mindste og deres familier om klima og miljø. Gennem spil, aktiviteter og leg og altid med fokus på sjov og underholdning aktiveres de yngste til at blive små gode klimamonstre. Læs mere og book her.

 

Aktivitet 6 Bevægelse og verdensmål

Dansk Skoleidræt har udarbejdet 30 lærings- og aktivitetsmoduler inden for syv udvalgte verdensmål. Der er noget for alle klassetrin.

 

Eftermiddag

Kl. 16-17.15

Bogcafé – Verden omkring os – en verdensmålsbogcafé (voksne)

Live-streames fra Aalborg via dette link

Mens landets biblioteker sætter fokus på FN’s Verdensmål i Uge 17 falder det os helt naturligt at vende os mod skønlitteraturen. I krisetider kan skønlitteraturen hjælpe med at sætte ord på det, der er svært at forstå. Derfor fortæller vi på denne bogcafé om romaner, der på hver sin måde repræsenterer de 17 verdensmål og giver os en håndsrækning til at komme igennem krisen.

Bogcafeen bliver fortalt af Erling Lykke og Tine Eggertsen fra Aalborg Bibliotekerne. Litteraturen nydes i selskab med Pachamama Band. Pachamama betyder Moder Jord på Quechua, et sydamerikansk stammesprog. Orkestret optræder som en trio på bogcaféen, men består ellers af hele 10 bandmedlemmer fra 8 forskellige lande.

Lokalt: Link til streamingen kan deles på bibliotekernes hjemmesider, så jeres borgere kan se med hjemmefra.

Litteraturliste kommer midt i april.

Pressebillede: Erling, Tine og Verdensmålene.

Ca. tider:

15.45 – 16.00 Musik

16.00 – 16.30 Velkomst og fortælling

16.30 – 16.40 Musik

16.40 – 17.05 Fortælling og afrunding

17.05 – 17.10 Musik