Select Page

Mandag

4. april.

Tema: Bibliotekerne understøtter ”Sundhed og trivsel”

Verdensmål 1, 2, 3 og 6.

Formiddag

Generelt er børnesporet ikke hæftet op på de enkelte temaer, men kan laves når det bedst passer ind i løbet af ugen.

Aktivitet 1 verdensborgerpasset – Verdensmål for de små

Vi kan alle sammen gøre verden lidt bedre – hver dag! Den oplevelse skal de små børn også have. Derfor finder I her sjove udfordringer i børnehøjde til alle FN’s Verdensmål. Man kan for eksempel bygge en opfindelse, måle badevandet – eller hvad med at give krible krable dyrene et solbad? Udfordringerne er lagt tilrette, så de kan bruges derhjemme eller i børnehaven. De tager alle udgangspunkt i barnets umiddelbare og sanselige tilgang til verden og vil give børnene handlekompetence på deres eget niveau – at hjælpe en regnorm over fortovet er også en indsats!

Verdens­borger­passet – Hent det flotte verdens­borger­pas gratis på biblioteket og sæt kryds, hver gang I har arbejdet med et mål – udfordringerne finder I ved at klikke på et verdensmål her på siden.

Aktivitet 2 DR/Ramasjang redder sommerfugle (og andre dyr)

Ramasjang redder… Ramasjang redder sommerfuglene går i luften uge 13 – både på DRTV og DR skole DR Spire. Det undersøges pt om det er muligt at samle de forskellige elementer i en pakke, som der har været tidligere. Evt. lave en printvenlig plakat i A3, som samler de tidligere års ramasjang redder. Her tænkes der også i kreativlegestationer.

Lokalt: Her kan man bruge læringssiderne fra DR til inspiration/workshop for børn, institutioner, skoler mv. Der er både Ramasjang redder Pindsvin, frøer, fugle, bier og om lidt sommerfugle.

Der arbejdes på at få et fysisk brætspil om Ramasjang redder… ud til alle biblioteker som er tilmeldt UGE17 som er henvendt til de 6-10- årige.

Aktivitet 3 Min verden min stemme

ULTRA:NYT… Vi kan skrive en pressemeddelelse til ULTRA NYT og deres redaktør, hvorefter de vurder om det er noget de vil formidle. Muligvis mulighed for at genaktiver ULTRA serien: ”Min verden – min stemme”, som handler om at give børn og unge en stemme og vide at deres stemme har en betydning. I serien/programmet stiller man børnene/de unge spørgsmålet om; ”hvis du kunne bestemme – hvilke tre emner vil du have fokus på?”

Der er lavet UV materiale – til Min verden – min stemme”

Lokalt: Man kan tilmelde sig Ultra panel og modtage spørgsmål.

Aktivitet 4 Arter

UGE17: Vi er i dialog med Statens Naturhistoriske Museum og det Kgl. Bibliotek omkring deres Citizens science projekt ”Danmark udforsker forår og arter”, der vil komme PR materiale omkring 1. marts som vil kunne hentes på centralbibliotek.dk og der vil blive produceret BPIer. Der findes allerede en hjemmeside arter.dk + en APP.

Arter er et fællesskab, hvor alle kan hjælpe med at finde, registrere og bestemme arter. Man kan samtidig få inspiration til naturoplevelser og viden om Danmarks artsrigdom.

Lokalt: Med udgangspunkt i hjemmesiden eller APPen kan man organisere udflugter/gåture hvor man samler arter ind, evt. kombineret med den lokale naturvejleder eller lign.

Aktivitet 5 Små Klimamonstre

Kunne I tænke jer at få besøg af Birk og de andre små klimamonstre?
Små Klimamonstre tilbyder inspiration og læring for de mindste og deres familier om klima og miljø. Gennem spil, aktiviteter og leg og altid med fokus på sjov og underholdning aktiveres de yngste til at blive små gode klimamonstre. Læs mere og book her.

 

Aktivitet 6 Bevægelse og verdensmål

Dansk Skoleidræt har udarbejdet 30 lærings- og aktivitetsmoduler inden for syv udvalgte verdensmål. Der er noget for alle klassetrin.

 

Eftermiddag

Kl. 13-14.30

For udskoling og ungdomsuddannelser

Live-streames fra Aalborg via dette link

Vi står sammen mod ensomhed!!

Følelsen af ensomhed er et stort problem for mange børn – Kan vi gøre noget ved det sammen? Hvert 4. børn og unge i Danmark oplever ensomhed og det har store konsekvenser for både sundhed og trivsel – men vi kan faktisk gøre noget ved det!! De voksne snakker rigtigt meget om ensomhed, men vi har også et fælles ansvar.

Mød direktør for Ventilen, Rillo Rud og hør hende fortælle om følelsen af ensomhed og hvad vi hver især kan gøre for at sikre at den ikke bider sig fast hos nogen.

Oplægget afvikles i samarbejde med Aalborg Kommunes fælleselevråd, da det streames fra Aalborg Bibliotekerne.

Fra hele landet er der mulighed for at deltage i debatten anonymt via mobiltelefonen.

Note til deltagende biblioteker: Streames udelukkende til folkebiblioteker. Deltagerne kan bidrage via mobiltelefoner. Ensomhed er et meget følsomt emne. Det er derfor vigtigt for os og Ventilen, at I inviterer klasserne ned på biblioteket, at I sørger for omsorgsfulde medarbejdere omkring de unge og at I er klar til at hjælpe, hvis nogen får det dårligt.

Vær opmærksom på vidensplatformen, der lanceres 31. marts på centralbibliotek.dk Her kan man som biblioteksmedarbejder blive rigtigt godt klædt på.

Lancering af vidensplatform: Sådan bliver vi bedre værter for borgere der oplever ensomhed | Centralbibliotek.dk

Lokalt er det oplagt at invitere lokale tilbud, som yder støtte i forbindelse med trivselsproblemer og ensomhed. Det kan fx være Headspace, Ventilen eller andet. Find det nærmeste Headspace her.

Her har man mulighed for at uddele informationsmateriale, Boblberg eller andre.

PR materiale: Pressefoto Rillo Rud og Ventilens logo

SoMe video (lyden kan ikke blive bedre )

 

Aften

Kl. 17-18.30

For unge, forældre og fagfolk

Live-streames fra Aalborg via dette link

Fuck normal!! Hvorfor skal ungdomslivet være så svært?

Mød Rillo Rud, direktør for Ventilen og forfatter, debattør og standup’er Sanne Søndergaard

Hvert 4. børn og unge i Danmark oplever ensomhed og det har store konsekvenser for både sundhed og trivsel. Men hvorfor er det hele blevet så svært?

Mød direktør for Ventilen, Rillo Rud og hør hør hende fortælle om følelsen af ensomhed og hvad vi hver især kan gøre for at sikre at den ikke bider sig fast hos nogen inden Sanne Søndergaard griber mikrofonen og fører os igennem det både sjove og tankevækkende foredrag Fuck Normal!! Om ensomhed og angst. Om mobning og om at tage kampen op i stedet for at give op. Om alt det, de voksne ikke forstår, fordi de har glemt, hvordan det var. Om at tage livet alvorligt, selvom det ofte er til grin. Og om at føle sig helt forkert, selvom man faktisk er helt normal.

Før og efter foredraget kan du høre om, hvilke trivselstilbud, der ellers er i Aalborg Kommune.

Note til deltagende biblioteker: Streames udelukkende fra biblioteket, da det er en del af kontrakten med Sanne Søndergaard.

Lokalt er det oplagt at invitere lokale tilbud, som yder støtte i forbindelse med trivselsproblemer og ensomhed. Det kan fx være Headspace, Ventilen eller andet. Find det nærmeste Headspace her.

Her har man mulighed for at uddele informationsmateriale, Boblberg eller andre.

PR materiale: Pressefoto Rillo Rud og Ventilens logo.

Pressefoto Sanne Søndergaard