Samarbejdspartnere
Bibliotekernes Temasamarbejdet
Intent samarbejder vi med temasamarbejdet om materialer m.m.
CONCITO
CONCITO fungerer som videnspartner på UGE17.
DN
Danmarks Naturfredningsforening Affaldsindsamlingen 2024.
Det løber godt nok af stablen i uge15, men de har forlænget indsatsen så vi også kan deltage i UGE17. Det betyder bare at det skrald der indsamles i UGE17 ikke tæller med i det samlede resultat (tons), men det arbejder vi på at det gør i 2025. Der er masser af grafik og informationsmateriale på siden.
DR
UGE17: Vi er løbende dialog med DR omkring forskellige muligheder.
Ramasjang redder… Ramasjang redder bliver igen en del af UGE17.
Lokalt: Her kan man bruge læringssiderne fra DR til inspiration/workshop for børn, institutioner, skoler mv. Der er både Ramasjang redder Pindsvin, frøer, fugle, bier og om lidt sommerfugle.
FN byen
Man kan kontakte FN Byens skoletjeneste YOUNG og hører om de kan komme på besøg, hvor biblioteket inviterer skoleklasser ind. Derudover har FN Byen nogle gode undervisningsmaterialer, som kan hentes kvit og frit, så længe man angiver hvilket antal personer man vil anvende materialet på. Materialerne er delt ind i tre niveauer – indskoling, mellemtrin og udskolingen. YOUNG har reserveret uge 17 til bibliotekerne.
Grønne nabofælleskaber/DeltagerDanmark
UGE17: Vi samarbejder med Grønne Nabofælleskaber bl.a. omkring fællesspisningen om torsdagen og klimahandledagen, men der kan sagtens være andre muligheder for samarbejde.
Lokalt: Skriv til jeres lokale Grønne Nabofællesskab og hør dem om de vil være med til noget sammen. Klik på ”Find dit lokale Grønne Nabofællesskab”. Eller skriv til Bent Mariager på bent@omstilling.nu så hjælper han med at finde en kontaktperson.
Folkeoplysningen
UGE17: Vi har formidlet UGE17 til folkeoplysningen via Dansk Folkeoplysnings Samråd (med fælles kick-off i december), mange har givet udtryk for at de er interesseret i at kunne bidrage lokalt til UGE17. Så i vil muligvis kunne få henvendelser omkring evt. samarbejde. Konkret er der sendt en opfordring ud til flere lokalafdelinger. Se oversigt over hvem der er med i DFS her.
Lokalt: Tag godt imod dem eller tag selv initiativ til kaffe (verdensmål 17)
Forbrugerrådet TÆNK
Vi arbejder på igen at kunne bringe viden om bæredygtigt forbrug i spil. Forbrugerrådet TÆNK arbejder bl.a. med kampagnen STOP TØJSPILD, læs mere her. Her kan du også downloade deres tøjspildspyramide i mange formater. Anbefalinger om tøjspild bliver foldet ud i et anbefalingskatalog, som du kan hente her.
LEGO
Vi samarbejder med LEGO omkring Build the Change, som er et simpelt workshopkoncept, hvor børn (og evt. deres voksne) bygger deres idéer til en bæredygtig fremtid. Workshoppen kan afholdes på mange forskellige måder, alt efter hvad der passer jer bedst – fx for skoleklasser, for familier, som drop-in workshop eller noget helt fjerde. Det er LEGO Koncernens program, som Aarhus Bibliotekerne er blevet partnere på.
Statens Naturhistoriske Museum og det Kgl. Bibliotek
UGE17: Vi regner med igen at lave et samarbejde omkring arter.dk Arter er et fællesskab, hvor alle kan hjælpe med at finde, registrere og bestemme arter og samtidig få inspiration til naturoplevelser og viden om Danmarks artsrigdom.
Lokalt: Med udgangspunkt i hjemmesiden eller APPen kan man organisere udflugter/gåture hvor man samler arter ind, evt. kombineret med den lokale naturvejleder eller lign.
Verdens Bedste Nyheder
UGE17: Vi samarbejder bl.a. om “nedtælling” til UGE17 via BPIer der løber fra uge1-17. Alle målene er nu opdateret, så de er helt aktuelle. V har også indledt samarbejde omkring verdensmålskalenderen, som i kan lægge jeres events op på.
Lokalt: Tag kontakt til jeres lokale verdensmålsambassadører og hør om i kan lave noget sammen. Se verdensmålsambassadørerne her
Idéer og inspiration til bookninger
Bestil en forsker – forskningens døgn
Bestil en forsker giver en unik mulighed for at skabe kontakt mellem forskere og resten af samfundet under Forskningens Døgn der løber i UGE17.
Forskningens Døgn er en landsdækkende videnskabsfestival, der skaber mødesteder mellem forskere og borgere.
FN-forbundet
Leder du efter et foredrag om FN, om fredsbevaring eller noget helt tredje, så har vi meget muligt foredragsholderen. Blandt vores foredragsholdere finder man nogle af de danskere, der ved mest om FN og FN’s arbejde. Mange af dem efter flere års tjeneste i Udenrigstjenesten eller i et af FN’s mange programmer eller organisationer – hver især med deres egen, unikke viden og erfaring. Få er foredrag ud lokalt.
Grønne Værksteder
Reparationsværksteder, energirådgivning og andre grønne aktiviteter hvor seniorer 60+ bidrager til klimaomstilling i deres lokalsamfund.
Landsforeningen Praktisk Økologi
Landsforeningen Praktisk Økologi er for alle, der ønsker en bæredygtig verden. Vi arbejder for at fremme økologisk havedyrkning og levevis i hverdagen. Det gør vi ved at give danskerne praktiske redskaber og viden til at leve en økologisk hverdag. Vi inspirerer hinanden, spreder viden, deler erfaringer, netværker og udfordrer hinanden fagligt. Fordi vi brænder for økologi, bæredygtighed og mere liv i haven. Alle kan være med.
Offentlige foredrag i Naturvidenskab
Med foredragsserien Offentlige foredrag i Naturvidenskab kan du komme tættere på de nyeste opdagelser og erkendelser inden for naturvidenskab. Det er forskere som forelæser, niveauet er højt, og du vil blive udfordret, men du kan få udbytte af alle foredrag uanset dine faglige forudsætninger. OBS det ligger den 16. april, en kan bruges som optakt til UGE17. Foredragene livestreames fra Søauditorierne i Universitetsparken, Aarhus Universitet.
Seniorer uden Grænser
Seniorer uden Grænser – SuG er en forening af seniorer som via projekter og lokale aktiviteter arbejder frivilligt for at stoppe sult og fattigdom i verden. Fokus i indsatsen er hjælp til selvhjælp og bæredygtighed på alle niveauer – politisk, økonomisk og socialt indenfor uddannelse, sundhed, miljø og produktion.
Idéer og inspiration til bookninger for børn og unge
FN-byens skoletjeneste
YOUNG er FN Byens skoletjeneste, og den har eksisteret siden 2017. Vi underviser grundskolen og ungdomsuddannelserne i FN’s arbejde og Verdensmålene. I begyndelsen tilbød vi udelukkende besøg i FN Byen, men har løbende udvidet vores tilbud til også at rejse ud og undervise skoleklasser rundt omkring i Danmark én gang om måneden. Vores undervisere brænder for at gøre elever klogere på blandt andet FN’s arbejde og Verdensmålene, men de har vidt forskellige baggrunde for at gøre det. Herunder kan du læse, hvad der fik dem på sporet af jobbet i FN, og hvad der driver dem. Kontakt: young@uncity.dk
Små Klimamonstre
Kunne I tænke jer at få besøg af Birk og de andre små klimamonstre? Små Klimamonstre tilbyder inspiration og læring for de mindste og deres familier om klima og miljø. Gennem spil, aktiviteter og leg og altid med fokus på sjov og underholdning aktiveres de yngste til at blive små gode klimamonstre. Læs mere og book her.
Verdensmålsambassadørerne
Verdensmålsambassadørerne er et netværk af unge engagerede stemmer, der er brænder for at omsætte Verdensmålene fra håb til handling. De engagerer andre unge via kreativ aktivisme og konstruktiv formidling.
Kontakt: https://verdensbedstenyheder.dk/kontakt/
Vedvarende Energi
VedvarendeEnergi er en dansk miljøorganisation, der i mere end 40 år har arbejdet for at fremme den grønne omstilling. Vi er uafhængige af kommercielle og partipolitiske interesser, og ser CO2-reduktion, miljøhensyn, social retfærdighed og økonomisk ansvarlighed i lokal og global sammenhæng. Det gør vi, fordi klimaforandringerne ikke kender nogen grænser. Derfor er VedvarendeEnergis indsats både lokal, national og international – og vores arbejde og aktiviteter spænder bredt: Vi arbejder blandt andet med lokale miljøgrupper, der har fokus på alt fra lokal energipolitik til ung-til-ung formidling om klima i Danmark
Oversigt over lokale samarbejdspartnere i 2023
3 x Brugernævn i Horsens, A2B Sprogcenter Tønder, Affald & Genbrug i Horsens, Albertslund Verdensmål Center, AOF i Herning, Antidote Danmark, ARGO, Arken, Arternes Silkeborg, Aura Trekantsområdet, Banegården Skærbæk, Bedsteforældre for Klimaaktion Albertslund, Bedsteforældrenes Klimaaktion, Boblberg, Boomerang Poser Silkeborg, Bredebro Lokalråd, Brohuset (medborgerhus), Bredekærgård, Business Kolding, Business Aalborg, Bycentret i Ishøj, Byttemarked Silkeborg, Bæredygtighedshuset i Kolding, Cafe Vivi, Center for Applied Ecological Thinking, Center for By, Miljø og Klima i Tårnby Kommune, Code of Care, Cyklistforbundet, Craft, DanHostel, Danmarks Naturfredningsforening, Dansk Syrisk Forening, Den Grønne Rute, Den Grønne Ungdomsbevægelse, Elværket, En freelance kok, en freelance kunstner, Erhverv Norddanmark, Familieværkstedet/Frelsens Hær i Tønder, Fjordhaven, Fjordlandsskolen, Folkets Have, Fontænehuset Furesø, Forskningens Døgn, Fredensborg Kommunes Team Klima og Bæredygtighed, Fredensborg Kommunes projekt ”Gang i Fredensborg”, Frederikssund Erhverv, Frederikssund Gymnasium, Frederikssund Klimaforening, Fredsby Aalborg, FriBikeShop, Frivilligcenter Tønder, Furesø Klimafamilier, Furesø Ungeklimaråd, Færgegården, Fødevarebanken, Girltalk, Gladsaxe Kommunes Tandpleje, Gladsaxe Musik- og Billedskole, ”Grøn Fælleslæsning”, Grønne fællesskaber, Grønne Nabofællesskaber, Grønne Værksteder, Grønt Ide Center, Grøn Rejs, Dansk Naturfredningsforening i Glostrup, Handicapvenlig.dk, Headspace, Hedegaven, Herlev hospital, Herning Kommune, Hjørring Kommune Energi & Mobilitet, Holbæk Erhvervsforum, Holstebro Kunstskole, HOME-START, Houe, Huset NO7, Immigrantmuseet, Jammerbugt Rådhus, Jægerspris Slot, Klimabevægelsen, Klimahandlingsudvalget i Silkeborg, Klimakoordinator i Ishøj kommune, Klimasekretariatet i Silkeborg, Klimateamet i Frederikssund Kommune, KnudsMad Kitchen, Kolding Byråd, Kolding Pride, Kulhuse Medborgerhus, kulturhuset KU.BE, kunstner Lise Vestergaard, Køge Fælles Jord, LEGO, Lokal Agenda 21, Løgum Børnegård, Løgumkloster Højskole, Madspildsgruppen i Bibliotek+, Makerværket, Multikulturdag Herning, Musikteatret i Ishøj, Mærk Byen og Sund By i Horsens, Naturcentret i Glostrup, Naturpatruljen Tønder, Naturvejlederen i Mariagerfjord, Nordfyns Højskole, Nordjysk Fødevareoverskud, Parkteatret, Plan Bi, Planotek på Lokalbibliotek i Kolding, Platform K, Randers Kommune, Rejsestalden, Remida, Repaircafé, Rudersdal Rådhus, Røde kors, Saml skrald Horsens, Sangkonsulent/Sangens Hus, SDU Bevæger Sig, SDU’s SDG-hub, SDU’s Teknisk Service, Silkeborg Business, Silkeborg Delebilklub, Silkeborg Forsyning, Silkeborg Teknik og Miljø, Solrød, Skibby Aktive, Skolerne i Vallensbæk, Skovhaven, Skrivegruppen Bogstaveligt talt, Små Klimamonstre + lokale skoler i Kolding, Social Balance, Soroptimist International Kastrup Tårnby, SOVI, SpisSammen, Stop Tøjspild, Student Spoken Feminism/FEM, Svenstrup Naturskole, Teknik & Miljø forvaltningen i Holstebro, Thor Trans, Toftlund Biograf, Toftlundhallerne, Tuse Skole, Tønder Handelstandsforening, Tønder Kommune – Klima, Natur & Grøn omstilling, Tønder Kulturskole, UCN Innovation, Udvalget Klima, Natur og Energi i Frederikssund, Ung Holbæk, Ung til ung i Stevns, Unge klimarådet i Holbæk, Ungerådet i Horsens, VedVarendeEnergi, Ventilen, Verdens Bedste Nyheder, Verdensmålsgruppen i Bibliotek+, Verdensmålsgruppen som er ældre tilknyttet biblioteket og foreningen Bæredygtigt Viborg, Vestforsyning, Vesthimmerlands Rådhus, Vestre Hus Børnenaturcenter, Videns- og Oplevelseshuset Kornets Hus, Vilde haver, Woodys, Ældresagen, Aalborg (Ungebyråd, fælleselevråd, Ungerådgivningen, skoleforvaltningen , Familie-beskæftigelse, Klima og Miljø, Børne & Unge forvaltningen, Ældre- handicapforvaltningen, Center for tværgående indsatser, alle varmestuer, herberg og sociale tilbud i byen, influencere, restaurant og restauratørfamilie, musikere), Aalborg Teater og mange flere…