Select Page

Onsdag

26. april.

Tema: Bibliotekerne understøtter ”Forskningens Døgn”

Verdensmål 7 og 9.

Bestil en Forsker

Bestil en Forsker giver en unik mulighed for at skabe kontakt mellem forskere og resten af samfundet under Forskningens Døgn. Vil I blive klogere på rummet, klimaforandringer, religion eller alt muligt andet, så bestil en forsker til et foredrag under Forskningens Døgn. Alle – også privatpersoner – kan bestille en forsker til et foredrag. Foredragene er gratis. Du kan bestille en forsker her.

 

Offentlige foredrag i Naturvidenskab

Med foredragsserien Offentlige foredrag i Naturvidenskab kan du komme tættere på de nyeste opdagelser og erkendelser inden for naturvidenskab. Det er forskere som forelæser, niveauet er højt, og du vil blive udfordret, men du kan få udbytte af alle foredrag uanset dine faglige forudsætninger.

Foredragene livestreames fra Søauditorierne i Universitetsparken, Aarhus Universitet til biografer, biblioteker, folkeuniversiteter, kulturhuse, foreninger, forsamlingshuse, gymnasier, skoler, spisesteder mv. i en lang række byer i Danmark og udlandet.

Der er normalt fri entré til foredragene.

Et foredrag varer typisk to timer inkl. en pause midtvejs på 20 minutter samt en session til slut hvor forelæseren svarer på udvalgte spørgsmål indsendt af publikum under foredraget via SMS og Twitter. Nogle forelæsere svarer tilmed efterfølgende skriftligt på de spørgsmål som der ikke var tid til at besvare under foredraget.

Formiddag

Generelt er børnesporet ikke hæftet op på de enkelte temaer, men kan laves når det bedst passer ind i løbet af ugen.

Aktivitet 1 verdensborgerpasset – Verdensmål for de små

Vi kan alle sammen gøre verden lidt bedre – hver dag! Den oplevelse skal de små børn også have. Derfor finder I her sjove udfordringer i børnehøjde til alle FN’s Verdensmål. Man kan for eksempel bygge en opfindelse, måle badevandet – eller hvad med at give krible krable dyrene et solbad? Udfordringerne er lagt tilrette, så de kan bruges derhjemme eller i børnehaven. De tager alle udgangspunkt i barnets umiddelbare og sanselige tilgang til verden og vil give børnene handlekompetence på deres eget niveau – at hjælpe en regnorm over fortovet er også en indsats!

Verdens­borger­passet – Hent det flotte verdens­borger­pas gratis på biblioteket og sæt kryds, hver gang I har arbejdet med et mål – udfordringerne finder I ved at klikke på et verdensmål her på siden.

Aktivitet 2 DR/Ramasjang redder sommerfugle (og andre dyr)

Ramasjang redder… Ramasjang redder sommerfuglene går i luften uge 13 – både på DRTV og DR skole DR Spire. Det undersøges pt om det er muligt at samle de forskellige elementer i en pakke, som der har været tidligere. Evt. lave en printvenlig plakat i A3, som samler de tidligere års ramasjang redder. Her tænkes der også i kreativlegestationer.

Lokalt: Her kan man bruge læringssiderne fra DR til inspiration/workshop for børn, institutioner, skoler mv. Der er både Ramasjang redder Pindsvin, frøer, fugle, bier og om lidt sommerfugle.

Der arbejdes på at få et fysisk brætspil om Ramasjang redder… ud til alle biblioteker som er tilmeldt UGE17 som er henvendt til de 6-10- årige.

Aktivitet 3 Min verden min stemme

ULTRA:NYT… Vi kan skrive en pressemeddelelse til ULTRA NYT og deres redaktør, hvorefter de vurder om det er noget de vil formidle. Muligvis mulighed for at genaktiver ULTRA serien: ”Min verden – min stemme”, som handler om at give børn og unge en stemme og vide at deres stemme har en betydning. I serien/programmet stiller man børnene/de unge spørgsmålet om; ”hvis du kunne bestemme – hvilke tre emner vil du have fokus på?”

Der er lavet UV materiale – til Min verden – min stemme”

Lokalt: Man kan tilmelde sig Ultra panel og modtage spørgsmål.

Aktivitet 4 Arter

UGE17: Vi er i dialog med Statens Naturhistoriske Museum og det Kgl. Bibliotek omkring deres Citizens science projekt ”Danmark udforsker forår og arter”, der vil komme PR materiale omkring 1. marts som vil kunne hentes på centralbibliotek.dk og der vil blive produceret BPIer. Der findes allerede en hjemmeside arter.dk + en APP.

Arter er et fællesskab, hvor alle kan hjælpe med at finde, registrere og bestemme arter. Man kan samtidig få inspiration til naturoplevelser og viden om Danmarks artsrigdom.

Lokalt: Med udgangspunkt i hjemmesiden eller APPen kan man organisere udflugter/gåture hvor man samler arter ind, evt. kombineret med den lokale naturvejleder eller lign.

Aktivitet 5 Små Klimamonstre

Kunne I tænke jer at få besøg af Birk og de andre små klimamonstre?
Små Klimamonstre tilbyder inspiration og læring for de mindste og deres familier om klima og miljø. Gennem spil, aktiviteter og leg og altid med fokus på sjov og underholdning aktiveres de yngste til at blive små gode klimamonstre. Læs mere og book her.

 

Aktivitet 6 Bevægelse og verdensmål

Dansk Skoleidræt har udarbejdet 30 lærings- og aktivitetsmoduler inden for syv udvalgte verdensmål. Der er noget for alle klassetrin.

Herudover arbejder vi stadig på nogle aktiviteter som kan kobles til temaet, men det vil være lokale tiltag (workshops) som understøttes af vejledning, evt. videoklip m.m.

Eftermiddag

Kl. 16.30 – ca. 17.30

Live-streames fra Aalborg via dette link

Bæredygtig business – Foredrag med Steffen Max Høgh

Nogle virksomheder lykkes med at udvikle en ny løsning, som belaster planeten mindre end de eksisterende løsninger. Andre lykkes med at tiltrække branchens klogeste hoveder fordi mange i dag ønsker at arbejde for en virksomhed med samme værdier som dem selv. Andre igen kan skabe overskrifter i de rigtige medier eller tiltrække nye samarbejdspartnere, som deler det samme strategiske fokus på bæredygtighed og forretning. Der er mange forskellige veje til at aktivere bæredygtighedsarbejdet i virksomheder, så både klode, medmennesker og ikke mindst bundlinje profiterer af det.

Oplev et inspirerende oplæg fra forretningsrådgiver og ophavsmand til både bogen og podcasten Bæredygtig Business. Afslutningsvist overlader vi scenen til 3 iværksætteres pitch for deres produkter.

Foredraget streames fra Aalborg Bibliotekerne, men her på biblioteket kan du møde….

Lokalt: Foredraget streames udelukkende til biblioteker jf. kontrakt med foredragsholder. Det er oplagt at indgå samarbejde med lokale, bæredygtige start ups, kommunal erhvervsafdeling/iværksætterkonsulenter, handelsstandsforeninger, uddannelsesinstitutioner m.v

I Aalborg udstiller iværksættere deres produkter fra 15.30-16.30, hvor Erhverv Norddanmark har indbudt deres medlemmer til netværkskaffe- inden foredraget.

PR Materiale: Pressefoto Steffen Max Høgh